KINDEREN  

 KINDEREN  

Een scheiding is niet alleen ingrijpend voor jou en je partner, het zet ook de wereld van jullie kinderen op z’n kop. Ze krijgen te maken met allerlei emoties, zoals boosheid, verdriet, spanning en onzekerheid. Wat staat ze allemaal te wachten? Bij wie gaan ze wonen? Moeten ze verhuizen? Misschien zelfs naar een andere school?

Ook al gaan jullie uit elkaar, dankzij jullie kinderen blijven jullie toch aan elkaar verbonden. Kinderen willen geen partij kiezen, ze willen het liefst aan beide ouders loyaal blijven. Het is dan ook ontzettend belangrijk om hen duidelijk te maken dat de scheiding niet hun schuld is. En om hen goed te begeleiden en samen met hen over de scheiding te praten.

Ouderschapsplan
Als jullie kinderen hebben en gaan scheiden, is het maken van een ouderschapsplan verplicht. Hierin regelen jullie de onderlinge afspraken over de invulling van het ouderschap.

In een ouderschapsplan leg je onder meer vast:
• Hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken verdelen;
• Wat de hoofdverblijfplaats is van de kinderen;
• Welke dagen de kinderen bij welke ouder verblijven;
• Hoe jullie de kosten van de kinderen verdelen;
• Op welke manier jullie informatie over de kinderen uitwisselen;
• Hoe jullie samen overleggen en belangrijke beslissingen nemen met betrekking tot de kinderen.

Daarnaast moeten jullie de kinderen informeren welke afspraken jullie hebben gemaakt.

Heb je advies of begeleiding nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan? Bel me of stuur me een mailtje, ik help je graag verder.

Andere juridische kwesties rondom kinderen
Ook voor andere juridische situaties waarbij je kinderen betrokken zijn, kun je bij mij aankloppen. Denk aan het laten berekenen van kinderalimentatie,  problemen met een omgangsregeling, geschillen over de schoolkeuze of een vraag over de zorgverdeling.