ALIMENTATIE  

 ALIMENTATIE  

Zolang jullie getrouwd zijn, moeten jullie voor elkaar en jullie kinderen zorgen en elkaar financieel ondersteunen. Maar ook na een scheiding heb je als ex-partners een onderhoudsplicht tegenover elkaar (partneralimentatie) en jullie kinderen (kinderalimentatie). Hoe hoog die alimentatie is, hangt af van een aantal factoren.

Partneralimentatie
Gaan jullie uit elkaar en is het inkomen van een van jullie beiden te laag om van te leven? Dan is de andere partner verplicht voor een bepaalde periode financieel bij te dragen in het onderhoud van zijn of haar ex. Goed om te weten: niet alleen als je getrouwd was, ook als jullie een geregistreerd partnerschap hadden kun je in aanmerking komen voor partneralimentatie.

Kinderalimentatie
Na de scheiding hebben ouders tegenover hun kinderen ook een onderhoudsplicht. Meestal neemt een van jullie de verzorging en opvoeding van de kinderen op zich. De andere ex-partner moet dan financiële ondersteuning bieden totdat de kinderen 21 jaar zijn.

Afspraken over de alimentatie
Als jullie een punt zetten achter jullie relatie moet er een regeling komen waarbij de kosten van de kinderen onderling worden verdeeld. En ook over de partneralimentatie moeten jullie afspraken maken. Je kunt proberen dit in onderling overleg met elkaar af te stemmen. Komen jullie er niet uit, dan kun je de rechter de knoop laten doorhakken.

Hoeveel bedraagt de alimentatie?
Wil je weten of je recht hebt op alimentatie? Of laten berekenen hoeveel alimentatie je kunt krijgen of wat je moet betalen? Als advocaat gespecialiseerd in personen- en familierecht ben ik volledig thuis in het opstellen en beoordelen van alimentatieberekeningen. Ik kan je dus precies vertellen waar je recht op hebt. Zo weet je snel waar je aan toe bent!

Alimentatie laten veranderen
Ook als je persoonlijke omstandigheden wijzigen, is juridisch advies vaak wenselijk. Denk aan ontslag, inkomensverlies, een nieuwe baan of de geboorte van een kind. De alimentatie kan dan hoger of lager uitvallen. Neem ook dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.